söndag 13 maj 2018

Vindens namn del 1, Patrick Rothfuss

Titel: Vindens namn del 1
Originaltitel: The name of the wind
Serie: Berättelsen om Kungadråparen #1 del 1
Författare: Patrick Rothfuss
Utgivningsår: 2007
Förlag: Massolit Pocket
Sidor/tid: 392 sidor
Genre: Fantasy
Språk: Svenska


Handling:
Jag heter Kvothe. Jag har rövat tillbaka prinsessor från kungar som sover i ättehögar. Jag brände ned staden Trebon. Jag har tillbringat natten med Felurian och kommit därifrån med förståndet och livet i behåll. Jag blev relegerad från universitetet när jag var yngre än de flesta är när de blir insläppta. Vägar som andra fruktar att tala om på dagarna går jag på i månsken. Jag har talat med gudar,... (Bokus)

Mina tankar:
Jag har sett så mycket positivt om den här serien hos flertalet booktubers och bloggare. Så min nyfikenhet var tvungen att stillas genom att införskaffa och läsa de böcker som kommit ut i serien. För den tredje delen har ännu inte kommit ut och det finns inget datum för den heller. Första, alltså den som denna är del ett av kom ut 2007, andra boken The Wise Man's Fear kom ut 2011 och ännu ingen träning alltså.

När man går in i den här bör man inte förvänta sig en bok full med action och dramatik. För den har ett ganska långsamt tempo. Allt handlar om Kvothe, en världshusvärd som tillslut i sakta mak berättar sin historia. En historia som är full av dramatiska händelser, men som man får en viss distans till eftersom den återberättas långt efter att det hänt. 

Kvothe som huvudkaraktär, känns som en sådan man inte riktigt kan lita på. Det är ju trots allt han själv som utan några som helst bevis berättar sin historia. Dessutom berättar han att han brukat hitta på historier om sig själv för att skapa ett visst rykte. Andra karaktärer runtomkring får inte så mycket fokus, de är bara bifigurer i Kvothes historia.

Det är många frågor som man inte riktigt får svar på och det är mycket mystik kring det mesta som inte blir uppklarat. Nu är ju denna boken bara första delen av första boken, så än kan det ju hända mycket.

Vindens namn del 1 är en bra fantasy i långsamt tempo där man aldrig  riktigt kan lita på någonting.

Betyg: 4/5



Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

1 kommentar:

  1. Jag vill ju så gärna läsa den här men vågar inte börja på serien innan del tre i alla fall har ett datum!

    SvaraRadera